Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Presentasjon av kurs/kniplecafé våren 2018  
Sted: Sogndal folkehøgskule
Helgheimsvegen 9, 6856 Sogndal

Dato: 1.-3. juni 2018, ankomst 31.mai for de som ønsker det.        Våre kurs arrangeres med støtte fra

                                                                                                                                 
Kurs 1: Nybegynnerkurs: Lærer Eldbjørg Bredeli.

          
Bildene er illustrasjon til inspirasjon

Eldbjørg bor i Bergen og har kniplet siden 2006, hun gikk sitt første kurs hos Siri Rokne og har siden gått flere kurs bla i Tønder og Bloemwerk.  Hun begynte å undervise i 2014 og har siden hatt to kurs i året, vår og høst. Eldbjørg har en trofast gjeng med kniplere i Bergen som samles en gang i mnd. Eldbjørg underviser etter danske arbeidstegninger.
Om kurset: Nybegynnere skal lære grunnslagene. Ingen forkunnskaper nødvendig. De som har kniplet litt før og ønsker oppfriskning vil få undervisning tilpasset sitt nivå. Alle elever må ha eget utstyr, alternativt avtale med kursarrangør (kontaktinfo på påmeldingsskjemaet) om mulighet for lån/leie.
Maks antall elever – 8 stk
Materialkostnad: ca kr 200-300,-


Kurs 2: Metallknipling Lærer: Anne Kolle

           
Bildene er illustrasjon til inspirasjon

Anne Kolle bor i Samnanger rett øst for Bergen. Anne lærte å kniple på et kurs i Bergen husflidslag. Hun lærte å kniple i metallkniplinger av Ernst Ziesler og har også gått andre kurs bla i møsterforståelse og mandelkurs.
Anne driver  Bundadsdamene SA sammen med to bunadstilvirkere .
Om kurset: Metalkniplinger finnes på mange norske bunader, og det er stor etterspørsel etter folk som kan kniple i metall til bunader. Nybegynnere innen metallknipling skal lære behandle metalltråd i knipling. De som er litt øvet vil arbeide med mønster tilpasset eget nivå. For begge nivåer vil det være mønster fra lokalområdet rundt Sogndal.
Krav til forkunskapet: Detagerne skal være sikre på grunnslagene inne knipling og ha erfaring med å lese arbeidstegninger. Det anbefales å ha kniplet i 2-3 år.
Maks antall elver – 8 stk
Materialkostnad: ca kr 700-1000,-

Kurs 3: Rekonstruksjonskurs, mønstertegning og mix-kurs: 

Lærer:  Elisabeth Bjørklund Bøhler 
         
Bildene er illustrasjon til inspirasjon


Elisabeth Bjørklund Bøhler er en erfaren kniplelærer som kontinuerlig har undervist i ulike knipleteknikker i ca 20 år.  Elisabeth begynte å kniple hos lærer Margery Sitkin i 1990, og gikk hos Margery i flere år. Elisabeth har gått flere kurs hos Karen Trend Nissen i Danmark, med flere påbygningsmoduler ut over pensum i lærerutdanningen.

Om rekonstruksjonskurset: Elevene skal lære å rekonstruere enkle torchonkniplinger som finnes på norske folkedrakter: eleven skal lære å vurdere nålavstand og trådtykkelse, lage prikkebrev, prøvekniple og lage arbeidstegning.  Elever som har arbeidet med dette før, vil kunne få arbeide med mer avanserte mønstre, etter eget ønske/behov.
Mønstertegning:  Elevene skal lære å lage enkle mønstre, samt utarbeide prikkebrev og arbeidstegninger til disse.  Elevene kan komme med ønsker om hva de vil designe, f eks metervare, smykke, motiv eller annet.
Mix-kurs: Tønder, Bloemwerk, Bedforshire, Rusiskbåndknipling, Idrija, s’Gravenmoer, Skjulte begynnelser og avslutninger.   Alle kursene finnes i nivå 1 og 2. 
Krav til forkunnskaper: Deltakere skal være sikre i grunnslagene innen knipling og ha erfaring med å lese arbeidstegninger («svenske»/sort/hvite eller «danske»/fargekodete). Det anbefales å ha kniplet i 2-3 år, gjerne lenger for deltakere på rekonstruksjonskurset.
Maks antall elver – 12 stk
Materialkostnad: Ca kr 200-300,- Vi avhengige av mønster som velges.


Kniplekafé: 
   
Her kan man enten sitte med eget arbeide, eller man kan gå løs på vår «hemmelige oppgave».  Det vil bli laget en hemmelig oppgave med et felles tema (f eks «båt»).  Det vil lages mønster/oppgaver i tre ulike vanskeligsgrader som cafédeltakerne kan velge i mellom.  Det vil ikke være lærer på kniplecaféen, - men det er definitivt lov (og varmt anbefalt) å samarbeide og bli kjent med andre kniplere!

© 2024 Knipleforeningen i Norge